Challenge: Filmen op de telefoon

  • door

Voor mijn vakantie naar het Zwarte Woud had ik mezelf voorgenomen om iedere dag een soort impressie video te maken van wat we die dag gedaan hadden. Dit zou een filmpje moeten zijn van 30-60 seconden waarin dan heel kort de highlights van de dag langs zouden komen. In deze post zal ik in gaan op mijn ervaringen, hoe ik de challenge ben in gegaan en wat ik ervan geleerd heb.

Ik heb mezelf te challenge gesteld om meer te weten te komen over hoe goed een smartphone is om mee te filmen. Ik heb tijdens deze week mijn OnePlus 3 smartphone gebruikt om te filmen. De telefoon heeft een 16 megapixel camera met een Sony PDAF sensor. Dit stelt de telefoon in staat om (met de standaard camera app van Android N) video’s op te nemen in 1080p (op 30- en 60fps) en ook in 4k kwaliteit (op 30fps). Daarnaast heb ik mezelf ook de opdracht gegeven om de video’s te bewerken op een mobiel apparaat. In dit geval wilde ik dit niet doen op de smartphone zelf, maar op mijn iPad. Ik heb dit met iMovie gedaan. Deze app was, ondanks alle dingen die niet werkten, de meest geschikte video editor voor iOS. Het maken van de video op de iPad bracht al meteen een probleem met zich mee: hoe krijg je de video’s van de smartphone naar de tablet. En niet zo maar een tablet, maar een Apple tablet. Waar alles pot dicht op zit en je dus niet zo even alles kunt over kopieren. Ik heb dit uiteindelijk opgelost door mijn video’s vanaf de smartphone te uploaden naar een map op mijn Google Drive account.  Vervolgens heb ik de video’s op de iPad weet gedownload met de app GDrive (de officiële Google Drive app wilde de video’s niet opslaan om een of andere reden). Dit is echter een job die erg afhankelijk is van de beschikbare internet snelheid. Wij hadden wel wifi in huis, maar de verbinding was niet de snelste. Dus er zat een behoorlijke tijd tussen het uploaden van de video’s en het beginnen met het bewerken van de video. Het bewerken van de video op de iPad was dan vervolgens wel relatief simpel. iMovie biedt een eenvoudig en overzichtelijke interface voor het maken van een video.

iMovie heeft ook nadelen. Zo werkte op mijn tablet (iPad Mini 2) het importeren van 4k video niet. Dit werkte alleen op de nieuwste iPads. Dat was minder, want ik kon dus mijn 4k clips weggooien. Verder kon ik geen audio clips op mijn iPad importeren, waardoor ik beperkt was in mijn keuze tot de standaard audio van iMovie. Dit aanbod was dusver beperkt dat ik maar met 2 soorten audio uit de voeten kon. Dit is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp van de film.

Na het maken van de video wilde ik dit natuurlijk niet alleen voor mezelf houden. Ik was ook benieuwd wat anderen er van vonden. Ik heb de filmpjes dus vervolgens op Instagram geplaatst.

Lessons learned

Na een challenge is het altijd zaak om te reflecteren op wat je gedaan hebt, en vooral: wat je meeneemt als lessons learned voor eventuele volgende keren.

Ik vond het erg leuk om de challenge te doen! Ik merk dat ik in de loop van de week beter ben geworden in het zoeken van onderwerpen om te kunnen filmen, mede omdat ik ook al tijdens de dag zelf zat te overdenken wat wellicht de moeite waard zou zijn om te delen. Ook dankzij feedback van wat mensen heb ik ook een beter beeld van wat er beter kan.

Het filmen op een telefoon kan! Echter is het wel aan te raden om een soort van camera grip te hebben voor de telefoon. Of plaats het toestel op een statief. Het uit de hand filmen kan soms in erg schokkerige beelden resulteren. Echter is dit wel volledig afhankelijk van wat het doel is wat je met de film probeert te bereiken.

Veiligstellen van de opnames is beter op middels een laptop (of computer) te doen. Dit versnelt het proces van het veilig stellen van de video’s aanzienlijk.

Bewerken kan op een tablet, maar dat heeft veel beperkingen. Dat is ook logisch, want het is een minder krachtig apparaat dan een laptop of computer. In het vervolg wil ik het bewerken dan ook op een laptop doen. Dit dan met de video editor van mijn voorkeur: Hitfilm. Dit zal resulteren in nog betere films.