Timelapse Calculator

  • door

Ik houd me de laatste tijd wat meer bezig met het maken van time-lapses. Een time-lapse is een techniek om een foto’s te maken met een gelijk tijdsbestek tussen de foto’s door, om zo een langere periode van tijd in een korte tijd te laten zien (door de foto’s “versneld” af te spelen). Zie Wikipedia voor een meer gedetailleerde uitleg.

Een van de dingen waar ik bij het maken van time-lapses tegenaan loop is dat ik steeds niet weet hoeveel foto’s ik moet maken om de uiteindelijke time-lapse te realiseren. Ik heb een afstandbediening bij mijn camera gekocht waar ik een interval en het aantal foto’s kan instellen, zodat de camera zelf de foto’s maakt.

De afstandbediening op de interval instelling.

De afstandbediening op de interval instelling.

Om dit probleem uit de wereld te helpen heb ik gisteravond besloten om hier een kleine webapplicatie voor te schrijven. De applicatie moest mij kunnen vertellen hoeveel tijd ik nodig heb om de time-lapse te maken en hoeveel foto’s dat in beslag neemt. De gegevens worden berekend op basis van de interval tussen de foto’s door, de hoeveelheid Frames Per Second (FPS, aantal foto’s per seconde beeld) die het uiteindelijke resultaat moet bevatten en de vereiste lengte van de uiteindelijke video. Als laatste eis moest de applicatie vooral werken op mobiele apparaten, omdat je over het algemeen geen laptop bij je hebt als je buiten een time-lapse aan het maken bent.

Ik ben erg tevreden met het resultaat. De website werkt geweldig op mobiele apparaten dankzij de implementatie van Bootstrap. Hierdoor ziet het er ook meteen mooi uit. De berekeningen worden in no-time voor de dag gehaald als je op de knop drukt. Er zit ook een stukje foutafhandeling in dat de berekening niet uitgevoerd wordt als je niets of nul (‘0’) invult.

De Time-lapse Calculator op mijn OnePlus One.

Mocht je zelf ook tegen problemen aanlopen bij het maken van time-lapses, dan hoop ik dat deze kleine tool je daar mee kan helpen.

Mocht je bugs tegenkomen of vragen hebben, ik ben altijd bereikbaar via Twitter.