FormKeep, een nieuwe manier van formulieren afhandelen

  • door

Ben je een webontwikkelaar en kijk je altijd weer op tegen het maken van een formulier op een website? Met FormKeep hoeft dat niet meer!

FormKeep is een tooltje die je de afhandeling van formulieren uit handen neemt. Je maakt een formulier aan op de website en geeft de URL die gegenereerd wordt mee als action attribuut in het formulier.

Nieuw formulier aanmaken

Nieuw formulier aanmaken

Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing

FormKeep is zelf al zo slim om te zien welke velden een naam of een e-mail bevatten, waardoor er in het backend een reply-to voor je klaar staat. Ook zoekt FormKeep een (mogelijke) Gravatar afbeelding op op basis van het opgegeven e-mailadres.

Je kunt oneindig velden toevoegen aan een formulier, zolang je er maar een name attribuut aan meegeeft. FormKeep zet dit dan allemaal in een mooi overzicht neer. Je kunt daar zoeken naar eerder ingevulde formulieren en zien wat mensen ingevuld hebben.

Overzicht van ingevulde formulieren

Overzicht van ingevulde formulieren

Door op ‘Reply’ te klikken kun je reageren op een ingevuld formulier. Wat ik zelf jammer vindt is dat dit niet werkt binnen het systeem. De link opent een mailto en opent dan je standaard mailaccount. Of dit een goed of een slecht ding is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Naast dit alles biedt FormKeep ook de mogelijkheid om formulieren automatisch te forwarden naar enkele Webhooks. Enkele ondersteunde applicaties zijn GMail, Trello, Zapier en Basecamp. Op deze manier komen je formulieren automatisch in deze systemen terecht. Om hier van gebruik te maken zul je echter wel moeten betalen.

FormKeep is gratis om te proberen in de zogenoemde Sandbox mode. Dit is een omgeving die je kunt gebruiken om het tooltje te testen. Het biedt je per formulier slechts 10 submits aan, wat wel een klein aantal is als je een paar keer een formulier wilt testen. Je kunt daarentegen wel oneindig formulieren aanmaken.
Daarnaast hanteert FormKeep een Pay-What-You-Want betaling. Dit houdt in dat je zelf kun beslissen wat je per maand wilt betalen voor een formulier. Als je weinig betaald krijg je daar (natuurlijk) ook minder opslag en requests voor terug (prima voor een kleine website) en als je meer neerlegt krijg je daar weer meer voor terug. That’s how that works.

Ga naar de website van FormKeep om zelf gratis het te proberen (account vereist).