DareBoost: website performance optimaliseren

  • door

Als een webontwikkelaar is het belangrijk om rekening te houden met de performance van je website. Het kan soms wel moeilijk zijn om goed inzicht te krijgen in de performance van je website of de mogelijkheden om hier verbetering op aan te brengen. Met DareBoost is dat niet meer nodig.

DareBoost home

DareBoost home

DareBoost is een tool waarmee je inzicht krijgt in de performance van je website. Naast performance analyse wordt er door DareBoost ook gekeken naar naar mogelijke security threats. In dit artikel zal ik echter voornamelijk ingaan op het performance aspect.

Op het moment van schrijven biedt de tool je de mogelijkheid om een website te testen binnen enkele browsers en locaties. De ondersteunde browsers zijn Chrome (37), Firefox (32) en de Nexus 5 browser (Chrome Mobile). De ondersteunde locaties zijn Parijs en New York. Je kunt ook een request indienen voor een nieuwe locatie. De locaties met de meeste requests worden als eerste in behandeling genomen.

DareBoost biedt een duidelijk en overzichtelijk performance rapport. Bovenaan wordt getoond wat je score is en je kunt in een oogopslag zien hoe lang de pagina nodig had om te laden, of de pagina W3C valide is en welke technologieën gebruikt worden (bijvoorbeeld Apache, jQuery of WordPress).

Performance rapport Tweakers.net

Performance rapport Tweakers.net

Daarnaast toont het rapport een aantal categorieën waarop de website beoordeeld wordt. Je kunt daar zien wat je score is op die categorie en hoe je er verbeteringen op aan kunt brengen. De voorbeelden die daar genoemd staan werken in de praktijk wel. In mijn test (Chrome 37, Parijs) ben ik van een score van 75% met een load time van 1.28 seconde en een weight van 361kb naar een score van 92% met een load time van 0.92 seconde en een weight van 202kb gegaan. Dit is een in mijn ogen significante verbetering. En ik heb hooguit 5 minuten besteedt aan het wijzigen van mijn website.

Naast performance analyseert DareBoost ook de website op mogelijke security threats. Zo worden Content Security Policies (CSP) gechecked en krijg je tips over configuratie van je Apache server. Dit biedt je de mogelijkheid om de beveiliging van je website op sommige plekken nog een beetje te verbeteren.

Als je een account aanmaakt bij DareBoost heb je de mogelijkheid om Pagina Monitoring in te stellen. Dit houdt in dat je een pagina opgeeft en deze laat monitoren op een aangegeven interval. Zo kan je er voor kiezen om de website te laten monitoren op een interval van 5 minuten, eens per uur of dagelijks op een aangegeven tijdstip. Dit kan handig zijn voor een live website om te kijken waar eventuele problemen zich voor kunnen doen.

Monitoring rapport

Monitoring rapport

DareBoost is gratis te gebruiken. Het uitvoeren van een performance analyse kan gedaan worden zonder een account. Je bent echter dan wel beperkt in het configureren van de analyse. Als je een betaald account hebt kun je bijvoorbeeld de schermresolutie van de testbrowser aanpassen, de bandbreedte aanpassen en nog meer van dat soort dingetjes. Met een gratis account kun je ook een pagina instellen om te monitoren. Bij een betaald account kun je daar meer van instellen, afhankelijk van welk betaald accounttype je kiest. Zie voor de specificaties de onderstaande afbeelding.

Betaalde opties DareBoost

Betaalde opties DareBoost

DareBoost is dus een handige tool om inzicht te krijgen in de performance van je website. Ook biedt het een handig overzicht van tips om je website te verbeteren, zodat hij sneller geladen kan worden. De tool is gratis om te gebruiken, wat het een interessante optie maakt. Enthousiast? Ga dan nu naar de website.